Фоторазказ от Малмьо

Колкото повече пътуваме „на север“, толкова повече ни се иска да го опознаваме повече и повече. Така, че нямаше как пътуването ни до Копенхаген тази година да мине без да отделим поне ден и да отскочим до Швеция. Още повече, че третият по големина град в Швеция – Мальо, се намира само на 40 мин. с влак от датската столица.

И ето го Малмьо в един слънчев понеделник в началото на август:

Fiskehoddorna - Рибният пазар на Малмьо
Fiskehoddorna – На това малко пазарче, което се оказа затворено в понеделник, се натъкнахме случайно. Размерите са подвеждащи, защото на това рибарско тържище, разположено в самото сърце на Малмьо, може да се открие богат асортимент от прясно уловена риба и други морски обитатели, както и пушена сьомга и маринована херинга, директно от местни производители. Пазарът се намира близо до Malmö Castle.
Замъкът на Малмьо
Замъкът на Малмьо – Днес превърнат в музей, Malmö Castle е най-старият ренесансов замък в Скандинавия. Построен през 1434 г., впоследствие унищожен и изграден отново през 1530 г. при датския крал Кристиян III, замъкът и крепостта към него са били значима част от защитата по онова време на Дания.
Парк Kungsparken, Малмьо
Парк Kungsparken – Най-старият парк в Малмьо. Част от укреплението на града до 1869 г., когато е възложено на датския ландшафтен архитект O Hoegh Hansen проектирането и изграждането на градски парк върху тези земи.
Старият град на Малмьо
Gamla Staden – Това е старата част на Малмьо. Красиви стари къщи, уютни ресторантчета и занаятчийски магазинчета създават невероятната атмосфера в Стария град.
Площад Lilla Torg
Площад Lilla Torg – Малкото площадче, датиращо от 1590 г., се намира в сърцето на Стария град. В миналото зона за оживена градска търговия, днес то е кокетно, популярно, оживено, романтично място за срещи.
Катедралата St. Peter's Church
Катедралата St. Peter’s Church – Построена през 14 век като основна катедрала на града. Сградата е тухлена в готически стил. Богато изографисана при създаването ѝ, катедралата е претърпяла сериозни поражения по време на иконоборството, когато всички стенописи са заличени.
Моста с обувките
Мостът Davidshallsbron или по-известен като Моста с обувките – 30 изработени реплики на обувките на известни шведски актьори красят този мост от 2014 г. Автор на художествената инсталация е Åsa Maria Bengtsson.
Turning Torso - Най-високата сграда в Скандинавия.
Небостъргачът Turning Torso – Това е най-високата сграда в Скандинавия. Дизайнът е на испанския архитект Santiago Calatrava Valls и наподобява извиващо се човешко тяло (от там и наименованието ѝ – Turning Torso, в превод „Завъртащият се торс“).
Малмьо - Плаж
На плаж в града – Пет са градските плажове на Малмьо – някои покрити с фин пясък, други – каменисти, а общото между всичките пет е Синият флаг за чистота, който притежават. На снимката се вижда част от каменистия Scania havsbad.
Мостът Йоресунд
Мостът Øresund Bridge – Със своята дължина от 16 км Йоресунд е пътна и железопътна връзка между Швеция и Дания. Състои се от три участъка: мост, изкуствен остров и тунел. Изкуственият остров Peberholm е построен от изкопания от морското дъно материал, освободил място за поставяне на мостовите стълбове и за проправяне на тунела.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s