9 причини да посетим зоопарка в Амстердам

Ако ви предстои пътуване до нидерландската столица и все още се чудите дали да включите зооологическата градина ARTIS Royal Zoo в програмата си, ами… не се чудете – изживяването си заслужава, като емоцията е особено силна за малките пътешественици.

Следващите снимки са на някои от именитите обитатели на този животински свят намиращ се в самия център на метрополитния град:

1. Камили

Зоопарк, Амстердам

Вляво от главния вход на зоопарка широка водна ивица заобикаля малък пясъчен остров с оскъдна разстителност, а няколко камили, магарета и други рогати животни допълват пейзажа. Усещането e за жарко слънце, сух климат, една пясъчно-каменна картина, сякаш пренесена от територията на африканския континент.

2. Жирафи

Зоологическа градина, Амстердам

Мечтаете да посетите Африка за да отидете на сафари и да видите жираф – тук могат да сбъднат част от мечтата ви. Е, сафарито няма как да ви го осигурят, но възможността да наблюдавате това красиво и впечатляващо животно от няколко метра е изкушаваща. Късметлии бяхме, че успяхме да се запознаем и с най-малкия представител на рода в зоологическата градина и да споделим момента на близостта между бебе и майка, онагледена чрез кърменето.

3. Горили

Зоопарк, Амстердам

Посетете едно семейство на представителите на най-големия род човекоподобни маймуни – горилите. Вижте как се хранят, играят, съревновават.

4. Костенурки

Зоологическа градина, Амстердам

В зоопарка в Амстердам живеят едни от най-големите костенурки в света, техният вид идва от Сейшелските острови. На редовно годишно претегляне на костенурките в зоологическата градина през 2011 г., един от представителите на вида е измерен с тегло от 229 кг.

5. Павилионът на пеперудите

Зоопарк Амстердам, пеперуди

С преминаването пред входа на голямата оранжерия, именувана „павилион на пеперудите“, човек има чувството, че попада в друг климатичен пояс – стотици пеперуди свободно летящи сред тропическа растителност и климат. Много подходящо място за разходка в студените, дъждовни и ветровити дни, характерни за тези географски ширини.

6. Тюлени

Зоологическа градина - Амстердам

Игриви, умни, податливи на дресировка. Насладете се на кратките представления с участието на тюлените в определени часове през целия ден.

7. Пингвини

Зоологическа градина - Амстердам

Цяла колония от тези малки, черно-бели чаровници, печелещи симпатии навсякъде, където се появят, може да бъде видяна тук. ARTIS предоставя възможност да надникнем от близо в света на пингвините и да наблюдаваме животът им в една среда близка до естествената им.

8. Лъвска риба

Зоопарк, Амстердам, Аквариум

Когато видяхме да плува в аквариума тази риба, сякаш съшито несъразмерно парче тюл, предизвика всеобщия ни смях. Името й нищо не ми говореше докато не попаднах на материал за нея в интернет, свързан със значителното увеличаване на популация на този вид и силната му инвазия във водите на Средиземно море (забелязани са представители на вида около Италия). Лъвската риба (известна още като Дяволската огнена риба) е хищник, който убива плячката си чрез убождане посредством набора си от 14 смъртоносни шипа. Твърди се, че въпреки доста болезненоо убождане от Лъвска риба, самото убождане в редки случай може да доведе човек до фатален край.

9. Син танг

Зоопарк, Амстердам, Аквариум

Чудели ли сте се какъв вид риба е Дори – симпатичната синя рибка със склонност към забравяне, от известния анимационен филм „Търсенето на Дори“? В ARTIST ще получите възможността да се запознаете с представител от рода на Дори – Син танг. Този вид риба се среща по целия свят – по рифовете на Африка, Хавай, Япония, тихи и индийски океан и големия бариерен риф. Рибата е известна и с прозвището „хирурга“ поради острата като бръснач перка на задния ѝ плавник, която няма да ви остави невредими, ако се опитате да я хванете.

И там където все още не сме били MICROPIA – уникалният музей за микроби, който представя на посетителите си една наистина впечатляваща експозиция. Запознайте се с един непознат и невидим свят, който е навсякъде около нас. Като една паралелна реалност.

Цените на билетите за ARTIS Royal Zoo са 24 евро за възрасни и 20,50 евро за деца над 3 години. До 3 години входът е безплатен. Посещението в MICROPIA се заплаща допълнително (виж тук).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s