Ровините – красивите, но малко популярни пясъчни пирамиди на село Банище

Попаднахме на информация за тези красиви пясъчни кули преди време и веднага ги включихме в списъка си за посещения. И ето, че в един уикенд в средата на март, избирайки място за кратка разходка около София решихме да се разходим до Ровините – пясъчните пирамиди на село Банище, общ. Брезник.

Интересните пясъчни образувания се намират на около 1 километър от селото, като целият маршрут (отиване и връщане) е лек за вървене и не отнема повече от 40 – 45 мин.

Височината на пясъчните кули достига едва до няколко метра и мащабът им е далеч по-малък от пирамидите при село Стоб или около Мелник, но красивите форми придават на мястото уникалност и очарователност. Тази пясъчна композиция от пирамидални земни форми (част, от които съединени в основата си) оцветена в различни оттенъци на оранжевото и червеното контрастира на околния пейзаж създавайки усещане за сюрреализъм.

Как да стигнем?

Село Банище се намира на около 75 км. от София, на 39 км. от Перник. Малко преди табелата за начало на селото вдясно има поставена дървена стрелка с надпис (GPS координати: 42.71569, 22.73196), оказваща посоката за пирамидите.

Пътеката започва с преминаване по малко мостче над реката. След което маршрутът следва широк коларски път, който достигайки нисък хълм, тук завивате наляво. При достигане на малка изоставена постройка трябва да се отклоните от коларския път надясно и да последвате изоставените дървени електрически стълбове по хълма. Достигайки седмия стълб, завийте наляво, където зад близките дървета ще откриете пясъчните форми.

Панорамата, която се разкрива от пътеката към селото.

Важно: за да бъдат опазени пирамидите, не трябва да се стъпва върху тях, тъй като така се разрушават формите им.

Още геоложки феномени в България:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s