Събуди се в Копенхаген (част I)

Знамето на Дания
Снимка: Знамето на Дания, наричано още Dannebrog, е най-старият използван и днес национален флаг в света. През своята 800 годишна история то не е загубило същността си, въпреки многократно променяните пропорции между кръста и червената основа. (На заден план замъкът Frederiksborg.)

Когато в средата на декември реших да взема билети до Копенхаген и оставих цяла седмица разстояние между полета на отиване и този на връщане, по-голямата част от познатите ми реагираха с учудване на дългия престой, който бях замислила и въпросът „Какво ще правите цяла седмица в Копенхаген?“ кънтеше в ушите ми и будеше в мен леко безпокойство и смущение – дали това пътуване нямаше да се окаже една утежняваща семейния бюджет грешка. Сега връщайки се назад виждам колко неоснователни са били всичките ми притеснения – защото Копенхаген наистина е град с висок стандарт, но и град, който трябва да се посети, да се усети и изживее, град, в който оставяш, частица от себе си. Е, или поне аз оставих.

И така да поговорим за щастливите хора, хюга и за още няколко причини да посетим датската столица.

Хюга

Хюга
Снимка: Кадър от емблематичния магазин Illums Bolighus. Ако искате да разберете същността на хюга по-добре, посещението му е задължително.

Разбира се хюга не е дестинация, но е нещо типично датско, за което е хубаво да имате някаква представа преди да посетите Дания. (Не за друго, а за да можете по-пълноценно да оцените престоя си.) В страната, която има Институт за изследване на щастието, хюга е цялостна концепция за начина на живот, която се основава на „бавното“ живеене, уюта, комфорта – като започва от приглушената и мека светлина, свещите, уютното обзавеждане, включва меки и удобни кътове за сядане и разбира се топли напитки и вкусна храна. Посещение на Музея на дизайна или дори разходка по етажите на емблематичния магазин Illums Bolighus ще ви помогне да почувствате идеята за хюга, както и да разберете, защо може да си беден студент, който едва свързва двата края, но да притежаваш дизайнерска лампа Пол Хенингсен, която възлиза на сериозна трицифрена сума в евро. Датчаните вярват, че когато човек гледа красиви неща се чувства щастлив и това ги мотивира да създават красота около себе си.

Разходка с лодка

Nyhavn - едно от най-известните места в Копенхаген
Снимка: Nyhavn е едно от най-известните места в Копенхаген. Пристанището е построено по времето на Кристиан V от шведски затворници (от Датско-Шведската война 1658 – 1660 г.) като водна връзка до новия площад на краля, където кораби доставяли различни видове стоки. Днес Nyhavn е туристическо място с красивите си цветни къщи, накацали по брега, и множеството кафенета и ресторанти.

Може би това е първото нещо, което трябва да направите при посещение на датската столица. (А ако нямате много време и единственото.) Тази разходка е интересен бърз едночасов опознавателен тур на Копенхаген, който ще ви покаже основните забележителности на града. Началната (а и крайната) точка е красивото пристанище Nyhavn (ако решите да се възползвате от Copenhagen Card – виж точка 3, началната/ крайната точка е Ved Stranden 26). Nyhavn е емблематичен за Копенхаген с неговите боядисани в различни цветове къщи. Лодката преминава покрай старата борса, с интересната кула с преплетените опашки на четирите дракона, сградата на операта, Черната перла (сградата на новата библиотека), достигайки до статуята на Малката русалка. На връщане преминава през богаташкия квартал Кристианхавн. Изграден като укрепление на града, на по-късен етап присъединен към същия. На един от ъглите ще видите старата датска сладкарница Lagkagehuset, в която определено си заслужава да се отбиете.

Копенхаген - Канелени охлюви
Снимки: В старата датска сладкарница Lagkagehuset. На преден план вдясно типичните датски kanelsnegle (канелени охлюви).
Копенхаген
Снимка: Редът на обслужвани почти навсякъде е съгласно номерче генерирано от автомат. Така, че огледайте се за машина преди да се наредите на опашката.
Копенхаген - Разходка с корабче
Снимка: Ved Standen 26 и туристическото корабче, което ще ви покаже основните забележителности на града.

Вижте повече – Copenhagen Card

Музеи, атракции, безплатен транспорт, отстъпки – всичко, което можете да очаквате от една сити-карта. Включени са над 80 атракции, сред които тур с лодка – виж т. 2, посещение на Тиволи – виж т. 6, посещение на Кръглата кула от т. 7, замъците от т. 10, както и транспорта до тях, аквариумът от т. 14 и още, и още. Картата може да закупите on-line и да получите пластика при кацането си в Копенхаген от Copenhagen Airport Service Information (Terminal 3). Разгледайте тук за актуална ценова информация на картата.

Копенхаген - Copenhagen Card
Снимка: Освен много функционални Copenhagen Cards имат и интересен дизайн – един наистина чудесен спомен.

Има и две мобилни приложения, които ни бяха много полезни: Rejseplanen (GooglePlay, AppStore) – наистина удобно при съставяне на маршрут в Копенхаген и околностите за деня и DOT Billetter (GooglePlay, AppStore) – приложение за електронно закупуване на билети за обществения транспорт.

Спете в Кабин Хотел

Кабин хотелите са добър избор при ограничен бюджет за нощувка. Стаите са наистина малки (откъдето идва и името на този вид хотели), но разполагат със самостоятелна баня, климатик, Wi-Fi и телевизор. Така, че спестете пари и просто се наслаждавайте на дестинацията.

Разходете се по Strøget

Това е централната улица на датската столица, където се усеща пулсът на града. Със своите 1 100 метра, тя е една от най-дългите пешеходни улици в Европа. Strøget започва от площада пред кметството (виж т. 6) и завършва на Kongens Nytorn square (в превод Новия площад на краля), от другата страна, на който е известното пристанище Nyhavn. Strøget е типичната шопинг улица. Тук можете да откриете магазини на редица луксозни марки, както и на такива предлагащи по-масови стоки като H&M и Zara.

Омъжете/ Оженете се в кметството 😉

Копенхаген - Кметството
Снимка: Централната зала на Кметството. Сградата е изградена в национален романтичен стил със силно италианско влияние.

На север има поверие, че за да се радва една двойка на дълъг и щастлив семейният живот, бракът трябва да бъде сключен на закрито. За това не се учудвайте, ако при посещение на кметството се натъкнете на брачна церемония.

Копенхаген - Кметството
Снимка: По етажите на Кметството.

Сградата е построена в периода 1892 – 1905 г. и архитектурата ѝ представлява смесица от национален романтичен стил (северен архитектурен стил, характерен за късните години на 19 век и началото на 20 век.) и италиански стил. Централната зала е просторна с богато декорирани стени и вътрешни балкони, а достъпът до тях също е позволен.

Освен на датски, брачните церемонии в тази романтична сграда се провеждат и на английски и на немски език. Така, че струва си да се замисли човек 😉

Входът в кметството е безплатен. Организират се и турове, които обаче се заплащат.

При излизане от кметството на площада погледнете нагоре вляво. В подпокривното пространство на сградата на ъгъла има две златни фигури, които се движат на релса, съобщавайки прогнозата за времето. Ако напред излезе момичето с чадъра, значи ви очаква дъждовен ден, ако пък излезе момчето с колелото – то ще се радвате на слънчево време.

Копенхаген - Площадът пред кметството
Снимка: Над площада пред Кметството. Двете фигури ще ви подскажат какъв ден ви очаква. Ако напред излезе момчето с колелото – денят се очертава слънчев, ако обаче се покаже момичето с чадъра – подгответе се за дъждовен ден.

Изживейте Тиволи

Със своите около 30 атракции, над 40 заведения за хранене, сладоледаджийници, сцени, на които се изнасят различни концерти, магазини и зелени площи, Тиволи е място, което може да задоволи желанията на цялото семейство за един цял ден навън. За първи път паркът отваря врати през 1843 г. и днес Тиволи е третият най-стар увеселителен парк в света (след Bakken в близкия Клампенборг, също в Дания, и Wurstelprater във Виена, Австрия), вдъхновил Уолт Дисни за създаването на неговия световно известен Дисниленд.

Тиволи
Снимка: Така познатите „синджири“ са една от атракциите в Градините на Тиволи. Разликата е, че всичко се случва на доста голяма височина.

Искате да се изправите пред страховете си – качете се на високоскоростното влакче и открийте защо носи името Демона.

Тиволи
Снимка: През летните месеци Градините на Тиволи са домакин на различни концерти.

Ако закупите Copenhagen Card имате право на безплатно еднократно посещение на градините на Тиволи. За използване на различните атракции имате възможност да си купите различни карти за ползване на съоръженията (виж тук). Ако не искате карта, всяко съоръжение пред себе си има автомат, от който можете да си закупите билети за еднократното му използване. Часовете за посещение и цените се менят според сезона, така, че актуална информация може да потърсите тук.

Тиволи
Снимка: Тик Так е името на това съоръжение. А тези „часовници“ ще ви оставят без дъх – въртейки ви във всички посоки.
Тиволи
Снимка: Какво е лунапарк без пуканки и захарен памук? А павилиона е просто… приказен.

Вижте Копенхаген от високо – посетете Кръглата кула

Кръглата кула е най-старата работеща обсерватория в Европа (въпреки, че днес се използва основно от астролози-аматьори), построена през 17-ти век от Кристиан IV. Изкачването до върха ѝ се осъществява посредством широка спираловидна пътека, която е дълга 85,5 метра във вътрешността и 268,5 метра от външната страна. На покрива има площадка, от която се разкрива красива гледка към Копенхаген.

Кръглата кула, Копенхаген
Снимка: Кръглата кула и спираловидния подход към върха ѝ.

Атракция в кулата (която не е обозначена и трябва да внимавате, ако не искате да я пропуснете) е ниша близо до върха, при влизането, в която се стъпва на прозрачен под, който представлява центъра на кулата и от който се разкрива отверстие (25 метра над земята).

Входът в Кулата е безплатен с Copenhagen Card.

Ако искате да видите града от високо, но изкачването на кръглата кула не е по вкуса ви, в Копенхаген има много ресторанти разположени на покривите на сгради, от които може да се наслаждавате на гледката отпивайки или похапвайки.

Събуди се в Копенхаген (част II)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s