Травел календар или къде да отидем с деца през различните сезони – Зима

С деца през зимата

Зимата в България е живописна. Бяла пелена покрива страната. Снегът и ниските температури рисуват прекрасни пейзажи върху заспалата природа. Любителите на зимни спортове се отправят към планините и пистите оживяват. Животът в града запазва динамиката си. През декември градската атмосфера е заредена с много празнично настроение, свързано с предстоящите Коледни и Новогодишни празници. С настъпването на новата година народните традиции са свързани с ритуали по прогонване на злите сили и изчистване на лошите енергии от предстоящата година.

Снежко затрупа всичко навън

Когато бялата пелена на зимата покрие страната, ски-зоните вече са готови да посрещнат първите – най-нетърпеливите почитатели на ските и сноуборда. И не се притеснявайте, ако не владеете тези дисциплини – учители не липсват наоколо, а и винаги има място, където може да прекарате няколко часа навън с шейна. Ски, щеки и обувки могат да се вземат под наем във всяка поддържана писта, шейни – също.

Ако сте в района на Пампорово, шрока зона за спускане с шейни има на Ски Център Студенец. Там може да наемете шейна за 5 лева на час.

В района на Добринище зона за шейни има при долната станция на лифта за хижа Безбог. Пистата се използва и за обучение на начинаещи в ските и сноуборда. Ако решите да направите опит в спускането – ски, щеки и обувки може да наемете за 10 лева за цял ден. Пистата разполага с два влека, полудневната карта за ползването им е на цена от 22 лева (+ 2 лв. депозит за пластиката). Тарифата за шейна също е 10 лева, отново за цял ден.

Да изживееш Коледа

Декември е месец изпълнен с магия. Магия от аромати, вкусове, цветове, светлини, събития. Декември рисува спомени.

Коледните базари са стари познайници на Западна Европа. С характерните си малки дървени къщички, те са с установени традиции при организирането. Големи, атрактивни, изобилстващи от ръчно изработени стоки и храни те привличат към себе си интереса не само на местните жители, но и на много туристи. В България тази концепция за празнуване на Коледа „цял месец“ започна да навлиза едва от няколко години. Но има ли някой против да окъпе мрачния и сив декември в светлини? Едва ли.

Немски коледен базар - София

Немският коледен базар, който се организира в градината пред Народния театър в София, е изцяло в духа на западноевропейските. Въздухът е изпълнен с аромат на вурстчета и чуроси, а греяното вино е задължително.

Магията на кукерските танци

Последните почивни дни на януари ни отвеждат в Перник. Десетки, не, стотици, даже хиляди чанове проехтяват и звукът им трепти във въздуха наоколо. Попадаме в самия разгар на Международния фестивал Сурва. На централната улица заедно с множеството посетители на фестивала се потапяме в магията на маскарадното дефиле – цветове, костюми, страховити маски, звънци и танци и много настроение има навсякъде.

Кукери, Сурва

Интересна е историята на кукерските танци у нас. Твърди се, че водят началото си още от траките, като основно се свързват с празнуванията в чест на бог Дионис. Оттогава или не, едно е сигурно тези традиции имат подчертано фолклорен характер и внушителната визия, шумните звънци и танците са с цел прогонване на злите сили и изчистване на годината от злото – за повече здраве и плодородие.

Фестивалът Сурва се провежда в Перник от 1966 г., от 1985 г. е със статут „международен“, а от 2015 г. е част от списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

И ако в миналото в маскарадните игри са участвали само мъже, то днес това ограничение вече не съществува – деца, жени, момичета – допълват цветната палитра на фестивала.

На гости по нашенски

Топла февруарска сутрин. Духът на пътешественика ни отвежда в подножието на Рила при Дешка от село Горно Драглище. Усмихната, с пъстра носия и закичена с китка тя ни въвежда в битова стая с подготвена за гости софра. Там се запознаваме с колоритните баба Яна и баба Данка. Двете баби увличат в непринуден разговор, разнообразяван от изпълнения на народни песни. Атмосферата е заредена с много настроение. А масата се отрупва с различни местни специалитети – топъл домашен хляб с хрупкава коричка, овкусен отвътре с шарена сол, пататник, боб в тавичка, зеленчукова манджа на гьоз, домашна сушеница и пиперосана сланинка, апетитна извара, вкусни домашни сокове и мека домашна ракийка. За десерт – печени ябълки – собствено производство. А преобличането в народна носия по избор от богатия битов гардероб от ризи, колани, сукмани, елечета, потури, шапки е задължителният завършек на гостуването в „Къщата на Дешка“.

При бабите от село Горно Драглище

Вижте още:

Травел календар 2020 г. или къде да отидем с деца през различните сезони – Пролет

Травел календар 2020 г. или къде да отидем с деца през различните сезони – Лято

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s