10 места, които да посетим в слънчева Малага

Началото на октомври е – в България температурите започват да се понижават, а есента рисува с цветна палитра своите шарени пейзажи, но в Южна Испания все още е лято. Със слизането от самолета усещането е за слънце и море, за безкрайни солени дни. А и как иначе, когато се намираме в самото сърце на Коста дел Сол (в превод Брега на слънцето) – Малага. Тук слънчевите дни в годината са средно 320 дни, а температурите рядко падат под 10 градуса.

И така след като прогнозата за времето е последното нещо, което трябва да проверим, когато плануваме пътуване към слънчева Малага, да видим кои са основните забележителности на града, които да включим в програмата си:

1. Катедралата La Manquita

 Катедралата La Manquita, Малага

Тази смесица от няколко архитектурни стила: готика, ренесанс, барок е може би най-известната сграда в града. Причината за този архитектурен микс е дългият период на строителство на La Manquita. Строежът на катедралата стартира през 1528 г. и приключва през 1782 г., като сградата остава незавършена – от двете кули, които е планирано да са част от храма, само северната е реализирана. Дори и за неспециалист липсата е явна. Това е и причината катедралата да носи името La Manquita – в превод Едноръката лейди.

Защо южната кула липсва? – Защото не достигат средства за изграждането ѝ. Най-широко разпространената версия е, че парите за изграждането ѝ са използвани за финансиране на американските щати във войната им за независимост от Великобритания. Целта на испанците е била чрез подпомагане на независимостта отвъд океана да успеят да си върнат собствени земи завзети от Обединените кралства.

2. Крепостта Alcazaba и хълмът Gibralfaro

Крпостта - Малага

Крепостта Alcazaba, от арабски „цитадела“, е издигната по времето, през което Малага е във владение на маврите. Двойната крепостна стена, изградена на самия връх на хълма Gibralfaro, датира от XI век. От това време са и част от сградите на хълма – основно военни. Компонентите на тези военни сгради определят крепостта като едно от най-важните мюсюлмански архитектурни творения в Испания днес.

Замъкът е построен отново по времето на мюсюлманския период, но на един по-късен етап – през XIV век.

За съжаление ние не успяхме да се качим догоре – панорамата откриваща се от крепостта надолу към града и морето е прекрасна. Отгоре се разкрива и прекрасна гледка от птичи поглед към … арената за борба с бикове.

3. Арената за борба с бикове Plaza del toros de La Malagueta

Арената за борба с бикове

Това е една от най-старите арени – първата корида тук се е състояла през 1876 г. Формата на сградата е шестостен като диаметърът на пръстена, образуващ се в него, е 52 метра. Комплексът включва 4 големи и 10 малки кошари, съблекални за тореадорите, лекарски кабинет и административни помещения. За своето съществуване от над 140 години сградата е претърпяла множество ремонти и подобрения като след направен ремонт през 2010 г. капацитета на зрителските места е увеличен до 9 032.

През 1981 г. Plaza del toros de La Malagueta е обявена за паметник на културата на Испания.

Най-атрактивна е арената през август, когато се провежда годишният фестивал, на който се организират борби с бикове. Последната битка от фестивала е през септември и е в чест на Nuestra Señora de la Victoria de Málaga (в превод Нашата дева на победата).

4. Паркът на Малага Parque de Malaga

Малага - Паркът

Близо до арената за борба с бикове се намира Parque de Malaga, известен още и като Alameda Park. Това е един екзотичен парк със 100-годишна история при изграждането, на който е извоювана територия от морето. На тази “открадната“ от морето суша първоначално е имало план да се построят жилищни сгради, но впоследствие същият е променен и се стига до изграждане на Parque de Malaga. През 1897 г. е взето решение паркът да бъде залесен с тропически и субтропически растителни видове, които и днес могат да се видят на територията му. Достъпът до парка е свободен. Има обособени кътове за почивка, както и детски площадки за игра.

5. Централната улица Calle Marqués de Larios

Пешеходната улица на Малага

Calle Marqués de Larios е централната улица на града – пешеходна зона с множество ресторантчета и магазини.

Дизайнът на много от сградите на тази улица са дело на испанския архитект Eduardo Strachan Viana-Cárdenas, който е бил силно повлиян от архитектурния стил на Чикаго.

Освен, че е важна търговска улица, Calle Marqués de Larios, заедно с Plaza Constitución, са местата, на които се случват най-значимите събития в града.

Площада на Конституцията - Малага
Снимка: Площадът на Конституцията (Plaza Constitución), където гражданите на Малага традиционно посрещат нова година.

6. Плажът Playa Malagueta

Малага - плаж

Създаден от човека Playa Malagueta е един от 15-те градски плажа в пределите на Малага. Намиращ се в самия център на града, плажът е покрит с пясък, а водата е чиста и предимно спокойна. Името му произлиза от жилищния квартал в близост – La Malagueta. Playa Malagueta е с дължина от 1 200 м. и широчина 45 м. Той е любима туристическа дестинация – особено през лятото, а емблематичният надпис, изписан с огромни букви, е задължителен декор за снимка за всеки посетил града.

7. Пристанището

Тук се намира най-старото пристанище в Испания и едно от най-старите на Средиземноморието. Създадено е от финикийците през X век преди Христа. Дори първоначалното име на града Малака се предполага, че произхожда от финикийската дума за сол. А самата аналогия със солта идва от първия док, на който по онова време се е осолявала рибата.

Днес пристанището има яхтена част, а площта около първия кей е обособена като зона за разходка с ресторантчета и магазини.

Малага - пристанището
Снимка: Пристанището. На заден план – катедралата La Manquita. Тук ясно се вижда недостроената южна кула на храма.

8. Промишлените комини Chimenea de los Guindos

В самата жилищна част на Малага между високи модерни жилищни сгради могат да се видят 100 метрови комини, датиращи от 1923 г. Не разбрах дали всички комини са част от бившите оловолеярни, но едно е сигурно – за времето си те са били най-високите постройки в града. Когато през 70-те години на миналия век търсенето на олово рязко спада фабриките са разрушени, но комините остават като символ на индустрията в Малага.

Между 2007 и 2008 г., поради силно влошеното им състояние, те са реконструирани.

9. Музеят на Пикасо Museo Picasso Málaga

Пабло Пикасо е най-известният жител на града. Родната къща на твореца се намира в близост до Plaza de la Merced. През 2003 г. в чест на Пикасо e открит Museo Picasso Málaga, който представя над 200 негови произведения между които картини, скици, скулптури. Музеят се помещава в Boenavista Palace.

10. Театърът на Антонио Бандерас Teatro del Soho CaixaBank

Малага е роден град и на световноизвестния наш съвременник – Антонио Бандерас. През ноември 2019 г. в града отвори врати театър, собственост на известния актьор. Teatro del Soho CaixaBank се намира в централната част на града и има капацитет от над 800 места.

One thought on “10 места, които да посетим в слънчева Малага

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s