Травел календар или къде да отидем с деца през различните сезони – Лято

Лятото в България е горещо. Морската вода се затопля и привлича към себе си любителите на плажуването, слънчевите бани и морските спортове. Курортите по черноморското крайбрежие излизат от зимната летаргия и отварят врати, готови да посрещнат хилядите летуващи. Плажовете се изпълват с живот. И докато дните на морския бряг не спират своя бяг във вътрешността на страната, макар и на по-ниски обороти, туристическия поток не секва – планините посрещат летовници, търсещи при тях прохлада в летния зной. Отпускарският сезон в България започва.

Прохладна разходка и водни пръски

Водопадите са от тези творения на природата, чието споменаване създава най-често приятни асоциации. Е, не говоря за тези водопади от филмите, които изникват внезапно пред лодките на героите, създавайки напрежение и усещане за безизходица. Но като изключим ролята, дадена им в киното, тази бълбукаща, шумяща водна маса ни омайва и очарова.

Има водопади в България, които се радват на нестихващ туристически интерес – като Райското пръскало и Крушинските водопади, но извън общоизвестните, на по-закътани и по-малко познати места, човек може да се наслади на магията на тези природни образувания далече от познатите туристически маршрути.

Тук съм избрала три водопада, които може да посетите с деца, ако се намирате в района:

Водопад Скока до село Реселец

Пътеката за водопад Скока на река Белилката се намира на около 350-400 метра от табелата за край на село Реселец, община Червен бряг – посока село Бресте. Надпис, оказващ посоката към водопада, няма, но скалните образувания Купените, намиращи се от ляво на пътя (посока село Бресте) могат да ви послужат за ориентир – пътеката е малко преди тях.

Поемайки по пътеката на 20 метра от главния път се достига високото ниво на водопада. За да слезете при основата му може да преминете през реката по камъните и да слезете по по-плавната пътека или да се спуснете от ляво по по-стръмната.

Самият водопад е висок 10 метра. Интересната скална ниша, образувана зад водната завеса, позволява преминаването от единия на другия бряг непосредствено зад водопада.

Екопътека „Под пръските на водопада“ и водопад Скока до Тетевен

На 3 км. от центъра на град Тетевен е началото на екопътека „Под пръските на водопада“, може да паркирате автомобила непосредствено пред информационната ѝ табела, а от там ви делят само около 600 м. до самия водопад.

Освен къса пътеката, отвеждаща до водопада е и с ниска денивелация – подходящ е и за деца и за по-възрастни хора.

Пътеката, посредством дървени мостчета, преминава ту по левия, ту по десния бряг на река Козница, движейки се срещу течението ѝ. Дефилето е много живописно. Има поставени пейки на доста места. По цялата дължина на реката са се образували по-малки водни подове, които правят маршрута още по-очарователен. Достигайки до крайната точка – водопад Скока (30 м.), отдясно (при добър късмет) може да видите и водопад Пръскалото, но той е със сезонен характер.

Водопад Сливодолско падало до Асеновград

Със своите 50 м. височина Сливодолското падало е най-високият водопад в Родопите. Той е част от резерват Червената скала, който обхваща 3029 хектара защитена местност . Пътеката до него започва от главния път Бачково – Наречен, веднага след първия тунел. От дясно има изграден рибарник, пътеката започва отляво на главния път. Преходът е около час срещу поречието на река Сливов дол, откъдето идва и името на водопада. Денивелацията е малка и пътеката е приятна за вървене.

По поречието на реката

Прохладните поречия на реките са добро решение за бягство от летните жеги. Тук ви представям една екопътека, намираща се на малко повече от час път от София посока Русе. Вдясно малко преди Луковит, ако идвате от София (на около 110 км. от София) и вляво – малко след Луковит, ако се движите от Русе (на около 200 км. от Русе) се намира „Геопарк Искър – Панега“. Арката, обозначаваща началото на пътеката, както и широкият паркинг, където може да оставите автомобила си, се виждат от главния път.

река Златна Панега

Според различни източници дължината на пътеката е от 8 км. до 12 км. Като същата е разделена на две части Крайпътен ландшафтен парк „Панега“ и Карлуковски карстов комплекс.

Първата част от маршрута е изграден по поречието на река Златна Панега и е подходяща за разходка с деца. След стръмното спускане от паркинга до брега на реката, пътеката става полегата. Има и друга възможност за достигане до равната част, избягвайки стръмнината – вдясно от паркинга има черен чакълест път, който по-плавно се спуска надолу.

Гледките, които започват да се редуват са истинска наслада за окото. Този синьо-зелен цвят на водите на Златна Панега придават един цветен колорит на цялото усещане за местността. Живописни са и бреговете – на места достъпни за човек, на други – водата тече в подножието на високи отвесни скали, също достъпни благодарение на изградената туристическата инфраструктура от дървени мостчета. Беседки, места за отдих и изградени огнища по маршрута не липсват.

Пътеката минава и покрай малка, необлагородена пещера, наречена „Темната дупка“, която придава допълнително очарование на екопътеката.

След около 40-50 мин. вървене (т.е. около 3 – 3,5 км.), пътеката поема надясно през гориста местност, преминаваща в открита поляна и отвежда към втория етап от похода – Карлуковския карстов комплекс и неговата перла – пещера „Проходна“.

Една различна ваканция

Ако сте от хората търсещи възможности за отдих далече от масовия туризъм, неминуемо сте се сблъсквали с понятието алтернативен туризъм. Този вид туризъм се асоциира с места за настаняване със съхранени природа и традиции, вкусна домашно приготвена храна и уютна обстановка.

Една страхотна възможност за алтернативен туризъм представляват семейните хотелчета с конни бази към тях. И ако не сте опитвали такъв вид ваканция преди, може би точно сега е моментът. Обикновено тези хотелчета са малки, уютни, тихи и в тях получавате лично отношение от собствениците, а и така избягвате опасността от струпване на много хора на едно място.

Мислейки за всичко това се сещам за едно такова място близо до Асеновград – Ранчо „Дивият Град“. Намиращо се на едно от последните възвишения на Родопа планина, мястото се радва на страхотна панорама към Тракийската низина. А в подножието на самото възвишението е язовир Сушица, където може да се отдадете на риболов, ако сте любители на този вид спорт. Интересни места за пешеходна разходка наблизо са водопад „Лястови вир“ и параклис „Св. Тодор“. Ако напреднете в уроците по конна езда, има възможност и за разходка до водопада на кон.

Местоположението на ранчото може да ви послужи и за отправна точка към редица известни забележителности в Родопите – Бачковски манастир, водопад Сливодолско падало (виж по-горе), Кръстова гора, Караджов камък, Белинташ.

Както споменах по-горе вкусната и прясно-приготвена храна е една от характеристиките на алтернативния туризъм. И тук домакините няма да ви разочароват – телешкото се доставя от собствена ферма, соковете са домашно приготвени, а десертът винаги е различен и неизменно много вкусен.

Вижте още:

Травел календар 2020 г. или къде да отидем с деца през различните сезони – Пролет

Травел календар 2020 г. или къде да отидем с деца през различните сезони – Зима

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s