За един ден в района на село Реселец – Тектонски гребен Калето, водопад Скока и Купените

След интересното посещение на каньона на река Ръчене до село Камено поле през един от уикендите на май, останахме силно впечатлени от района и някак естествено дойде решението да се върнем и да отделим повече време в разглеждане на околността. И така се озовахме в покрайнините на село Реселец в търсене на екопътека „Тектонски грабен Калето“.

Екопътека „Тектонски грабен Калето“

Пътеката започва на около километър от селото и в началото маршрута ѝ изглежда доста объркан, защото поставените информационни табели дават допълнителна информация, но не посочват точната посока на вървене. По-късно установихме, че това е така, защото маршрутът е кръгов и може да се премине към него от всяка една точка с табела. И така тук ще разкажа за маршрута, по който преминахме ние. Началната ни точка беше местността по поречието на река Ръчене, позната сред местните като Баража – на поставените обозначителни карти същата е отбелязана като Рибарник. Това е мястото, където пътят след завой наляво достига чешма с място за пикник и беседки отдясно. Отляво има мост над реката и информационна табела за пътеката. Ние преминахме през моста и достигнахме втора табела зад която започват бетонни стълби – тръгнахме по тях. След стълбите пътеката става тясна и се достига до място, където има възможност да се продължи направо или да се завие наляво, но няма поставена табела – ние избрахме да завием вляво и скоро навлязохме в Пропадалото (Другото име, под което е известен тектонският гребен. Нарича се така, защото самата зона представлява пропаднала с 60 метра земна кора между две тектонски възвишения.) И така, започна нашата разходка из същината на пътеката. Преминахме покрай различните скални грамади без особена денивелация – тук правя уточнението, че има и места с по-стръмен терен, но маршрута позволява те да бъдат и заобиколени.

Някои от забележителностите на Пропадалото:

Хладилника

Това беше едно от първите скални образувания, които видяхме по пътеката – като по-скоро първо усетихме, а след това видяхме. Силният хлад, който излъчва тънкия процеп между скалите, се усеща още преди да бъде видян източникът му.

Гъдулката

Друга интересна скална фигура, която може да се види в Пропадалото е Гъдулката. Представлява естествено издълбана в скалите изображение във формата на гъдулка.

Скорпиони

Въпреки, че не успяхме да се натъкнем на тях при прехода си, тук може да срещнете екземпляри от рода на т. нар. италиански скорпиони.

След разходката между скалните грамади идва един момент, в който те изчезват и маршрутът навлиза в гориста местност. Ние продължихме до табела, която разказва за караджейките – реселешките воденици, от която завихме вляво. Вървейки по пътеката, достигнахме брега на реката, където на отсрещния бряг видяхме една от караджейките – Банковската воденица.

Банковската воденица

Караджейките

Съгласно информационна табела енергията на водите на реките Белилката и Ръчене са използвани от най-дълбока древност за работа на много водни съоръжения – тепавици, воденици, дараци и др. В периода преди Освобождението в района са функционирали около 30 караджейки. От екопътеката се вижда функциониращата и днес Банковска воденица. В миналото тя е работила с два камъка, впоследствие единият от тях е преустроен в тепавица.


Продължавайки по пътеката достигнахме рушащата се сграда на хижа Момина сълза. От нейната тераса се открива панорамна гледка към околните скални канари. Около хижата има развалини от крепостта „Калето“, чийто разцвет е бил през Второто българско царство.

Започващи от хижата стълби ни отведоха до панорамната площадка над Пропадалото, от където се открива спираща дъха гледка към района и към Гъдулката.

Поглед от панорамната площадка към Гъдулката.

След панорамната площадка се върнахме до хижата и от там по асфалтов път излязохме на Баража.

Тъй като разходката ни продължи около 1 ч. и 20 мин. решихме да погледнем какво друго може да посетим наоколо.

Водопад Скока и Купените

Открихме, че разходката до Тектонски гребен Калето може да се комбинира с посещение на водопад Скока на река Белилката. За целта трябва да се върнете до село Реселец и да поемете по главния път за село Бресте. На около 350-400 метра от табелата за край на село Реселец трябва да отбиете и да спрете. Надпис, оказващ посоката към водопада, няма, но скалните образувания Купените, намиращи се отляво на пътя (посока село Бресте) могат да ви послужат за ориентир – пътеката е малко преди тях.

Купените

Какво всъщност представляват Купените?

Това е група варовикови пирамиди – скални кукли, достигащи дебелина от 30 до 150 м. и височина – 30-40 м.

Поемайки по пътеката на 20 метра от главния път се достига високото ниво на водопада. За да слезете при основата му може да преминете през реката по камъните и да слезете по по-плавната пътека или да се спуснете от ляво по по-стръмната.

Водопад Скока

Самият водопад е висок 10 метра. Интересната скална ниша, образувана зад водната завеса, позволява преминаването от единия на другия бряг непосредствено зад водопада.

Скалната ниша зад водопада

Какво друго може да видим в района?

  1. каньона на река Ръчене до село Камено поле
  2. скалните църкви до Карлуково
  3. пещера Проходна и Очите на Бога
  4. Струпаницата
  5. каменните къщи до Карлуково
  6. Провъртеника
  7. скалната арка и Слончето до село Ъглен
  8. Крайпътен ландшафтен парк „Панега“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s