Водопад Късак – прохладна разходка и водни пръски

Обичате ли водопади – в моя случай първото, което търся на картата, когато посетя някое ново място е водопад „в близост“. Посещенията им ме изпълват с тишина и спокойствие – сякаш с всяка водна пръска, с всеки шум, издаван от падащата вода, с всяка водна струя, преминаваща пред очите ми от мен се изцеждат напрежението и умората и на тяхно място остава тих покой.

Така се случи и при няколкодневния престой на бреговете на язовир Доспат, който си бяхме организирали в началото на месец Септември. Разгледахме картата със забележителностите наблизо и естествено нямаше никакво двоумене, кое трябва да е първото място, което да посетим – водопад Късак, разбира се.

За водопада

Водопадът е висок около 8 метра, а непосредствено пред него е оформен кът за почивка, похапване и четене. Ако сте забравили книгата си – не се притеснявайте, горската библиотека (представляваща дървен шкаф с няколко полици, закрепен на дърво в близост) ще се погрижи да не скучаете. А наоколо борове, толкова много борове, насищащи тази прекрасна природна идилия с аромата си.

Как да стигнем?

Пътеката за водопада се намира почти в началото на село Късак, като указателни табели, които ще забележите още с влизане в селото, указват посоката. От импровизирания паркинг до самия водопад пътеката е неповече от 20 мин., като почти през цялото време върви стръмно надолу.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s